Nieuws

Blogberichten

Leiderschap – De Kracht van dosering

Tijdens deze coaching sessie is het Gerards doel om het paard Tonic een aantal stappen te laten zetten zonder touw of halster en zonder aanraking.  Ze staan samen in een afgespannen deel van de wei.  Gerard merkt dat Tonic niet zo vlot meewerkt.

Meer lezen

Leiderschapscoaching: waarom wel met een paard en niet met een goudvis?

Uit recent onderzoek van Acerta blijkt dat slechts 41 % van de werknemers vindt dat zijn/haar leidinggevende beantwoordt aan zijn/haar verlanglijstje op het vlak van competenties. 27 % oordeelt dat haar/zijn leidinggevende nog wat werkpunten heeft om de leidinggevende kwaliteiten beter te ontwikkelen. Dit blijkt vooral betrekking te hebben op sociale vaardigheden en people management: leiden en coachen, verantwoordelijkheid nemen, communicatief zijn, teamwerk stimuleren, problemen oplossen en organiseren.

Meer lezen

Emotionele intelligentie bij paarden en in leiderschap

Dat emotionele intelligentie in leiderschap belangrijk is, is algemeen bekend. In onze leiderschapscoaching met paarden ervaren wij al jaren dat paarden heel interessante partners zijn in het verder ontwikkelen van die emotionele intelligentie. In de universiteiten van Portsmouth en Sussex vond een interessant onderzoek plaats dat een deelaspect van emotionele inteligentie bij paarden wetenschappelijk in het licht stelt.

Meer lezen

The Leader I am!

Vorige week stond Frederik bij mijn paard Gin in de wei. Frederik is al een tijdje in coaching en ik heb hem leren kennen als een zeer gedreven man met een duidelijke visie. Hij heeft een innemende persoonlijkheid en weet zijn boodschap op enthousiasmerende wijze te brengen. ‘You like him or you don’t’: hoor ik uit zijn omgeving. Feit is dat sommige medewerkers hem al jaren trouw volgen, ook naar andere werkgevers.

Frederik stapt vol overtuiging en geprikkeld nieuwsgierig de weide in en start met een eerste leidopdracht. Hij gaat alvast voorop en Gin volgt zonder aarzeling! Missie geslaagd, zegt de licht prestatiegerichte leider! Of toch niet …?

Meer lezen

Feel the fear and do it anyway

Bernard volgde een individueel leiderschapstraject bij mij, toen ik hem voorstelde om mijn paard in te schakelen in de begeleiding. Bernard reageerde totaal van zijn apropos; “ik heb schrik van paarden!! Maar ik moet dat doen, hé?!” en dan zonder enige reactie van mijn kant: “Ja, ik moet dat doen.” Daarna zichzelf overtuigend: “Ik ga dat doen! Ja, ik doe het!”

Meer lezen

Hoe het paard in de boardroom kwam?

Apetrots zijn we! Na 2,5 jaar van nadenken, schrijven, schrappen en herschrijven, ligt ons boek er! Wij, Nadja Talpaert en Dr. Annemieken Van Reepingen van Kivik schreven samen het boek ‘Komt een paard in de boardroom – Wat paarden kunnen vertellen over leiderschap’ (Lannoo Campus, 2020).

Meer lezen

Leiderschapscoaching ja, maar met een paard?

Vorige week vond de uitgestelde debriefing meeting plaats van een leiderschapstraject dat eigenlijk al enkele maanden was afgerond. In de loop van vorige zomer hadden we 2 sessies in gelast met Tonic. Het centrale thema van het coachingstraject was ‘hoe kan ik mijn leiderschap vanuit meer zelfvertrouwen opnemen?’.

Meer lezen