Vorige week vond de uitgestelde debriefing meeting plaats van een leiderschapstraject dat eigenlijk al enkele maanden was afgerond. In de loop van vorige zomer hadden we 2 sessies in gelast met Tonic. Het centrale thema van het coachingstraject was ‘hoe kan ik mijn leiderschap vanuit meer zelfvertrouwen opnemen?’. De man in kwestie had niets met paarden maar had er ook niets tegen, dus op mijn uitnodiging om eens enkele oefeningen in de wei te doen, ging de coachee nieuwsgierig maar toch wat sceptisch in. Tijdens de debriefing meer dan een jaar later bleken die sessies het meest impactvol en nog steeds beklijvend. Want tot op de dag van vandaag relateert hij naar dat moment in de piste wanneer de spanning stijgt in een meeting of directiecomité waardoor hij vanuit kracht en vertrouwen kan blijven staan in de discussie en hij meer impact heeft op de besluitvorming.
Experimenteel leren
Wanneer de ervaring wordt gekoppeld aan een sterke emotionele beleving, blijkt ons geheugen nog meer getriggerd. Een sterk pleidooi dus voor experimenteel leren t.o.v. het traditionele leren, dat veel meer in vormen, taal en structuren zit gegoten. En dat is ook de bemerking die ik van meer cliënten krijg na een paarden coaching; het blijft in je lijf hangen!
“If the shift doesn’t happen in the room, it will not come at all”, zegt Peter Hawkins. Persoonlijk geloof ik heel sterk in deze uitspraak. Hij stelt dat de verandering reeds dient op te treden en beleefd worden in de coaching sessie zelf want dat je ze anders niet hoeft te verwachten. Enkel praten over beklijft niet en zet geen transformatie in.
Net daarom is een paarden coaching sessie zo waardevol. Je ervaart wat niet werkt, kan met een schone lei herbeginnen en blijven proberen want het paard houdt geen score bij. En je kan beleven hoe het anders is en wat dat met jou doet, met het paard, met de omgeving, … Een ervaring om nooit te vergeten. En dat mag je letterlijk nemen omwille van de emotionele beleving die aan je leerproces gekoppeld is, blijven je nieuwe inzichten ook in je geheugen gegrift. Het verhaal blijft levendig omdat er verschillende gebieden in je brein geactiveerd worden; visueel, auditief, emotioneel en kinesthetisch. Dat wordt nog versterkt door je aanmaak van dopamine en oxytocine in het moment.
Waarom werk je met paarden en niet met honden bij voorbeeld?
Paarden geven als geen ander onmiddellijk, vanuit een zuivere intentie en onverbloemd weer welke impact jouw handelingen, gedragingen en houding teweegbrengen bij anderen – zonder daarover te oordelen. Aan de hand van gerichte interventies kan je aan den lijve ervaren wat werkt. Je ondervindt hoe dingen anders kunnen in de wijze waarop je leiding neemt. En vooral, je ontdekt wat het kan opleveren voor jezelf, je medewerkers, je leidinggevende en andere belanghebbenden in je professioneel of persoonlijk leven wanneer je leiding geeft vanuit je eigen krachtige kern, jouw authentieke zelf. Op geen enkel moment voelt het paard een nood om je plezier te doen. En dat is met honden net iets anders want de meeste hondenrassen streven naar affectie en bevestiging en gaan je van daaruit meer willen ‘pleasen’.
De thema’s die we met behulp van de paarden aanpakken, zijn praktisch ongelimiteerd. Dat gaat van zelfvertrouwen over impact en beïnvloeding, van grenzen stellen naar gepast je plaats innemen in een team, van samenwerking met anderen tot persoonlijke reflectie, over een visie uitbouwen en neerzetten, omgaan met weerstand en het creëren van meer stijlflexibiliteit, …
Wil je al eens proeven van hoe het er aan toe gaat? Bekijk dan even dit filmpje van een leidoefening: